Zelf je waterinfiltratie configureren met Rockflow GO.

https://cms.exitable.nl/sites/default/files/styles/cases_detail_header/public/project/2022-11/rockflow-header.jpg?itok=jg0Qc3Nl

Innovatieve Webapp voor een innovatief product.

Rockflow is een dochteronderneming van ROCKWOOL. Steenwol is de gemene deler. Waar ROCKWOOL voornamelijk isoleert met behulp van steenwol, gebruiken ze bij Rockflow steenwol om enorm veel water op te nemen (tot 95%). Dit maakt Rockflow steenwolsystemen uitermate geschikt  voor het opvangen en infiltreren van hevige regenval in stedelijk gebied. Deze innovatie is inmiddels een succes te noemen en is een duurzaam alternatief voor standaardoplossingen voor hemelwaterinfiltratie.

Het Rockflow-team bestaat uit een klein aantal specialisten. Hun adviseurs zijn relatief veel tijd kwijt met het configureren van simpele of kleine projecten. De tekeningen hiervoor zijn niet heel complex, waardoor het idee ontstond om te onderzoeken of dit geautomatiseerd kon worden.

Het team van Rockflow kwam bij ons met deze vraag, waarna we een discovery fase zijn gestart om erachter te komen of een dergelijke automatisering zou kunnen werken. We gingen aan de slag met een variant van de Design Sprint.

“"Ik volgde Exitable al een aantal jaren als bevlogen kennispartner en kende hun projecten ook vanuit andere ROCKWOOL branches. Leuk om nu ook zelf met ze samen te werken"” - Roy Janssen, Manager Marketing bij Rockflow
app rockflow

1. Begrijpen

Door eerst in de bouw en infiltratiewereld te duiken, kregen we al snel meer context rondom het vraagstuk. We gaan dieper in op de doelgroep en leren de verschillende rollen binnen zo’n proces kennen. In het eerste gesprek hebben we kaders neergezet waarbinnen de automatisering idealiter zou moeten plaatsvinden.

“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat klanten met simpele projecten zelf een eerste configuratie kunnen maken?”

“‘’Na de discovery had ik al meteen het gevoel: Zij snappen echt wat we willen.’’” - Corinna May, Digital Marketing Communications Manager bij Rockflow

2. Research

In de eerste workshop hebben we uitvoerig de huidige situatie bekenken, waarbij excel-bestand met formules gebruikt wordt om tot een configuratie van een Rockflow-systeem te komen. De logica hiervan, samen met een aantal design principes, vormden de basis voor het automatiseren van handmatige berekeningen met de nieuwe tool.

“Over 2 jaar worden simpele projecten automatisch gecheckt en doorgevoerd”

  • Rockflow logo
  • Rockflow doelgroepen
  • Rokflow user flow
Rockflow prototype

3. Ideate

Voor een configuratie is aardig wat data nodig. Welke data heeft de gebruiker bij de hand, en welke data kunnen we met big data verzorgen? Het is in ieder geval een proces van meerdere stappen. In de ideation fase bepaalde we een vijftal stappen. Door stap voor stap input te vragen, kunnen we de gebruiker makkelijker meenemen in het proces, en hoeft hij of zij maar aan één ding tegelijk te denken.

Om het proces soepeler te laten verlopen hebben we bedacht om ondersteunende visuals te gebruiken en info tooltips, zodat sommige input verduidelijkt kon worden.
 

“Wij geloven dat een proces makkelijker aanvoelt en sneller afgerond wordt als we 1 vraag per scherm vragen, in plaats van alle vragen op 1 scherm."

Rockflow development

4. Prototype

Na de workshops hebben we in een aantal weken het prototype volledig uitgewerkt. Van locatie tot grondsoort en van grondwaterstand tot afmetingen, alles kon worden geconfigureerd in één tool. Uitkomst is een deelbare zip, met een PDF tekening, een productlijst en een gegenereerd voor- en zijaanzicht van de installatie.

Rockflow besloot de testen intern uit te voeren, waarna we waardevolle feedback terugkregen van de specialisten zelf. Na een enkele iteraties konden we aan de slag met het inrichten van de technische basis voor het platform.

“‘’Ik heb eerder webtools ontwikkeld met andere partners. Het was de eerste keer dat ik op deze manier gewerkt heb. Hoe gestandaardiseerd het voortraject verliep vond ik heel fijn. Alle stakeholders zaten op een lijn! Jullie projectaanpak is echt sterk.’’ ” - Corinna May, Digital Marketing Communications Manager bij Rockflow

5. Development

Tijdens de discoveryfase hebben we naast het prototype ook gewerkt aan een feature list met user stories. Aan de hand van deze user stories kan het project makkelijk(er) overgedragen worden aan het ontwikkelteam, en begrijpen ook zij de context van de functionaliteit.

In twee-wekelijkse development sprints werkten we naar de technische basis van de tool toe. Back-end in Laravel, front-end in Vue.js voor een app-like gevoel. Het switchen tussen stappen voelt snel en veilig en een pagina hoeft niet ververst te worden. Met een Google Maps koppeling wordt de locatie van het project opgehaald, en kan men een grondsoort selecteren.

Op het moment dat men de afmeting van het Rockflow-systeem kan aanpassen, wordt live een preview gegenereerd van het bovenaanzicht en een doorsnede. We berekenen automatisch waar de water- en luchtkanalen moeten komen, zodat Rockflow of de klant dit niet meer hoeft te doen.

Uiteindelijk kan de configuratie worden opgeslagen, of gemaild, waardoor iedereen de configuratie kan gebruiken.

“‘’We hebben ook nagedacht over de lange termijn. De tool is nu een webapp, maar zodanig ingericht dat het als app aangeboden kan worden. En het is voorbereid op allerlei andere wilde plannen. De gedachte is dat deze tool met ons mee kan groeien.’’” - Corinna May, Digital Marketing Communications Manager bij Rockflow

Wij doen niets liever dan jouw processen slimmer maken. Wanneer kom je langs met jouw complexe Excel document? Maak vrijblijvend een afspraak.