Een gemeentearchief waar (écht) iedereen mee kan omgaan

https://cms.exitable.nl/sites/default/files/styles/cases_detail_header/public/project/2022-11/GV-header.jpg?itok=nMMjsJo-

Duik in de collecties van het Gemeente-archief Venlo

Een gemeentearchief dat toegankelijk, begrijpelijk en bruikbaar is voor iedereen. Dat was het doel. Dus dat is wat we bouwden, voor de gemeente Venlo. Een platform waar veel verschillende vrijwilligers gemakkelijk in kunnen werken ‘aan de achterkant’ – en dat volledig WCAG proof is voor de bezoeker ‘aan de voorkant’. Een volledig inclusieve en digitaal duurzame oplossing, als volgt. 

Website

Een portaal voor informatie en kennis over de geschiedenis van de gemeente Venlo

Een digitaal archief. Een portaal voor informatie en kennis over de geschiedenis van de gemeente Venlo en de regio. Denk aan genealogische informatie, bidprentjes, een beeldbank en historische informatie over onder andere erfpacht, archeologische vondsten en monumenten. 

Een database die niet alleen up to date moet zijn, maar ook de digitale duurzaamheid moet waarborgen. Gebouwd voor de toekomst dus. Plus een platform dat boven alles simpel en intuïtief werkt voor de vrijwilligers die bijdragen in het Content Management Systeem (CMS) – én voor alle soorten bezoekers van het platform.

  • Archief
  • Huisstijl
  • Huisstijl

Een gemeentearchief waar (écht) iedereen mee kan omgaan

De gebruiker staat voorop. Hij is het centrale punt in onze digitale oplossingen. In dit geval is de gebruiker in eerste instantie de burger of gemeente-medewerker die informatie snel en intuïtief moet kunnen opzoeken. Maar voor het gemeentearchief was er nog een tweede belangrijke doelgroep: de vrijwilligers en gemeente-medewerkers die in het CMS gaan werken. 

Wat we daarbij weten: maar liefst 72% van de bezoekers blijkt in het gemeentearchief terecht te komen voor stamboomonderzoek. De rest – in kleinere getale – bezoekt het archief vanuit algemene historische interesse, onderzoek naar eigen woning, voor oude foto’s, gewoon om rond te snuffelen of om een andere reden. 

Vanuit die bezoeker(s) en behoeften zijn we strategisch aan de slag gegaan met alle opties voor functionaliteiten, prioriteiten, design en software-keuze. Met resultaat.

Webshop

Een toegankelijk platform voor iedereen.

Een website gebouwd in Drupal 8. Een geliefd middel voor gemeenten, omdat dit gemakkelijk te beheren is, geschikt is voor veel verschillende soorten content en netjes aan te sluiten valt op de WCAG eisen waaraan overheids-instellingen online moeten voldoen. Software die boven alles veilig, toegankelijk en snel is.

Verschillende rollen in het CMS. In het systeem waar zowel vrijwilligers als ambtenaren gaan werken, is het van belang dat niet iedereen dezelfde rechten heeft. Niet alleen om veiligheidsredenen, maar vooral ook om de (vaak niet zo tech savvy) vrijwilliger niet met meer opties en informatie lastig te vallen dan nodig. Iedereen ziet alleen wat hij nodig heeft. Extra gebruiksvriendelijk dus.

Een toegankelijk platform voor iedereen

Al onze designs zijn op de eerste plaats UX proof. Alles voor een zo kort mogelijke reis voor de bezoeker, die in zo weinig mogelijk clicks vindt wat hij zoekt. Daarnaast maakten we de designs meteen WCAG proof, zodat burgers met alle soorten beperkingen toegang hebben tot de informatie. Bijvoorbeeld door bepaald kleurgebruik, of een screen reader waarmee visueel beperkten de site kunnen ‘luisteren’. Onze front-end developer en WCAG specialist (Koen) en UX designer (Dave) werkten snel nauw samen, voor een directe efficiënte connectie tussen UX en WCAG.

Discovery

Strategie ontwikkeld? Check! Campagnes ingericht? Check!

Strategie ontwikkeld? Check! Campagnes ingericht? Check! In de Grow fase gaan we aan de slag om jouw doelstellingen te verwezenlijken en ook eigenaar worden van deze doelstellingen. Dat betekent dat we doorlopend monitoren, optimaliseren, nieuwe landingspagina’s en/of campagnes creëren en we je maandelijks rapporteren en adviseren om je zo de gestelde doelen te borgen. We noemen dat: onze continuous improvement aanpak. Middels deze aanpak optimaliseren we één of meerdere producten en sluiten de nodige disciplines aan zodat we jouw gehele digitale landschap continu kunnen blijven monitoren en optimaliseren.

Wil je meer weten over dit project of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maikel