SaaS of Exitable? (of een ander digitaal bureau)

Development

Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

Hoe weet ik nou of ik op zoek ben naar SaaS of een custom oplossing? Hoe bepaal ik zoiets? Wat is SaaS? Kan ik te vroeg aankloppen bij een bureau? Wat als ze mij een custom oplossing aansmeren, terwijl er een standaard oplossing was? Hoe informeer ik mij over de verschillende oplossingen?

Wij zijn pragmatische denkers en doeners. Wij denken echt niet een betere cloud omgeving te kunnen bouwen dan Microsoft dat doet. Wij houden juist van alle software die er al beschikbaar is op de wereld en maken graag een mooie combinatie van twee reeds bestaande oplossingen of een kleine aanvulling op een groot software pakket. Is er niets voorhanden? Dan bouwen het volledig op maat. Net wat jouw organisatie nodig heeft. 

→ Wat is SaaS?
→ Wat voor SaaS oplossingen zijn er?
→ Sluit de SaaS oplossing op mijn bestaande systemen aan?
→ Hoe overzie ik de gevolgen?

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software-as-a-Service. SaaS wordt meestal in abonnementsvorm via het internet aangeboden. Van documentbeheer in Microsoft Sharepoint, naar online chatten via Slack, tot e-mailen met Gmail. Het is in feite allemaal SaaS. SaaS is een breed begrip voor verschillen oplossingen die geboden worden voor IT uitdagingen. Waarbinnen nog vele ‘sub-begrippen’ bestaan zoals;

 • Infrastructure-as-a-Service (IaaS), enkel de infrastructuur, servers en opslag
 • Platform-as-a-Service (PaaS), een platform met de infrastructuur inbegrepen

Allebei voorlopers van Software as a Service (SaaS), maar dan minder compleet. Allemaal in de cloud.

Wat voor SaaS oplossingen zijn er allemaal?

Excuseer de dooddoener. Maar, die zijn ontelbaar. De markt van SaaS oplossingen groeit en groeit. Deze opsommen is onbegonnen werk. Je moet daarom eerst je vraag afbakenen. Wat voor SaaS oplossing heb je nodig:

 • CMS
 • Intranet
 • Werkomgeving in de cloud
 • Ecommerce
 • Logistiek
 • Planning
 • Etc.

Afhankelijk van je vraag kan je op zoek gaan. Er zijn ontzettend veel vergelijkingssites. Misschien vind je twee oplossingen die elk maar voor een deel voldoen? Dat hoeft ook geen probleem te zijn. Die systemen kunnen aan elkaar gekoppeld worden.

Naast dat je je eigen onderzoek kan doen. Kan je natuurlijk ook gewoon aankloppen bij partnerbureaus van SaaS oplossingen zoals Microsoft partners of Cisco partners. 

Even voor de duidelijkheid: wij implementeren geen SaaS. We kennen het SaaS landschap wel en kunnen je dus onafhankelijk adviseren in jouw vraagstuk.

Wat is SaaS?

Sluit de SaaS oplossing op mijn bestaande systemen aan?

Waarschijnlijk wel. Je moet alleen eerst even je digitale landschap in kaart brengen. Dan kan je bepalen waar jouw huidige vraag in past. Het inpassen zelf dat is maatwerk, maar kan nog steeds een bestaand product zijn.

Het is bijvoorbeeld slim om data redundancy te voorkomen. Door het slim omgaan met je datastromen. Dat doe je door het in kaart brengen van je digitale landschap. Daarin kunnen wij adviseren. Het levert je een hoop op:

 • Besparing van kosten
 • Besparing van opslag
 • Verhoging van veiligheid
 • Verbetering van performance
 • Meer communicatiemogelijkheden
 • Voorkomen van beveiligingsrisico’s

Je bent op zoek bent naar een nieuw systeem, of je hebt al een systeem staan. Maar, wat je vindt of hebt voldoet maar voor 60%. Die laatste 40% kan behaald worden met een SaaS maatwerk oplossing. Of dat nu een tweede SaaS is met een koppeling, of een volledig stukje custom code.

Wij kijken naar de mogelijkheden van SaaS en de alternatieven. Wat naast SaaS bestaat er ook nog zoiets als Open source oplossingen. Oplossingen die je van de plank kan pakken en naar wens kan configureren.

 • Closed source > SaaS
 • Open source > code is beschikbaar/ gratis. Kunnen wij downloaden, installeren, configureren Dat is niet alleen slim, maar ook nog een snel.

Staat een project onder hoge tijdsdruk: moet opgeleverd worden binnen een maand? Dan is Open source je antwoord.

Hoe overzie ik de gevolgen?

Door eerst naar de tekentafel te gaan, voordat je beslissingen maakt. Wij helpen je de belangrijkste doelstellingen formuleren en alle actoren en factoren in kaart brengen met onze Discovery workshop. Zo heb je je lange termijn doelstelling voor ogen, inclusief de stappen die je op korte termijn kan zetten om daarbij in de buurt te komen.

Dit helpt je betere keuzes te maken, omdat je weet waar je de software eventueel nog naartoe moet schalen.

Welk Exceldocument gaat er in jouw organisatie nog rond? Wat voor informatie wordt er nog van persoon tot persoon overgedragen? Wedden dat die bedrijfsprocessen geautomatiseerd kunnen worden.

‘SaaS of Exitable?’ Dat is dus eigenlijk geen goede vraag. Het ene sluit het andere niet uit. Juist door het combineren van een sterke SaaS oplossing met een stukje custom code kan je tot hele sterke oplossingen komen! En wij adviseren je graag in welke prachtige oplossingen er al zijn. Of die nu voor 80% of 100% aan je vraag voldoen. En kom je maar tot die 80%? Dan vullen wij die laatste 20% graag voor je in.

Neem contact met ons op

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?