Onze jaarlijkse kijk op development trends

Development

Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

Elk jaar staat onze trendblog op de planning. En het blijft moeilijk om specifieke jaarlijkse development trends te voorspellen. ‘Oude trends’ zijn soms nog steeds relevant. Zo deelden we vorig jaar met jullie een trendblog over PWA’s, API’s, Dark Mode en Cyber Security. Nog steeds hot topics. Check ze daarom gerust nog eens. Dit jaar doen we daar een aantal nieuwe bovenop:

 • Voice Search 
 • Opkomst van AI aangedreven interacties
 • Matter
 • JamStack
 • CSS die Javascript overbodig maakt
 • Serverless

Er zijn echter ook algemene trends die waarschijnlijk zullen blijven doorgaan in de komende jaren, waaronder:

Maar dan nu door naar de trends voor 2023 volgens onze developers.

Voice Search

De opkomst van voice search betekent voor jou en jouw organisatie dat je ervoor moet zorgen dat producten en diensten goed gevonden worden wanneer mensen via spraak zoeken. Dit betekent dat je je SEO- strategie, ook je technische(!), moet aanpassen om ervoor te zorgen dat je bovenaan in de resultaten komt te staan bij een gesproken zoekopdracht.

Daarnaast kan de opkomst van voice search ook nieuwe mogelijkheden bieden voor organisaties om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op spraakgebruik. Zo kan je bijvoorbeeld apps ontwikkelen die gebruikers in staat stellen om met voice search gebruik te maken van, of aanspraak te doen op jouw product of dienst.

Opkomst van AI-aangedreven interacties

De opkomst van AI betekent dat personalisatie en automatisering van web apps steeds beter worden. Dit komt omdat AI systemen in staat zijn om grote hoeveelheden data te analyseren en op basis hiervan beslissingen te nemen of taken uit te voeren.  AI helpt dus een betere gebruikerservaring/ UX neer te zetten door af te stemmen op de behoeften en wensen van individuele gebruikers.

AI kan onder andere:

 • Interesses en voorkeuren leren van een gebruiker op basis van interactie
 • Aanbevelingen doen, specifieke content of producten presenteren die aansluiten op die interesses en voorkeuren
 • Handmatige taken automatiseren (zoals het verwerken van bestellingen of het beantwoorden van standaard vragen)
 • de werklast voor medewerkers te verminderen
 • zo web apps slimmer, efficiënter maken
 • en beter afgestemd op de behoeften van gebruikers

Het blijft wel belangrijk om te onthouden dat AI alleen zo goed is als de data die het tot zijn beschikking heeft.

Matter

Matter is de nieuwe standaard voor slimme apparaten, die wordt ondersteund door alle grote bedrijven als Samsung, Google, Amazon en Apple. Het doel van het protocol is om ervoor te zorgen dat slimme apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar kunnen communiceren en samenwerken, wat het gemak en de functionaliteit van het slimme huis vergroot. Door het gebruik van een gemeenschappelijk protocol, kunnen gebruikers verschillende slimme apparaten van verschillende fabrikanten aansturen via een enkele app, wat het gebruiksgemak verhoogt.

Jamstack

Jamstack is een manier om webapplicaties te bouwen die gebaseerd zijn op een combinatie van pre-rendering en serverless functions. Het idee achter Jamstack is om de prestaties van een website te verbeteren door statische HTML, CSS en JavaScript te gebruiken in plaats van dynamische serverside rendering. Wij werken al met Jamstack, namelijk Nuxt. En wel om de volgende redenen:

 • Jamstack biedt voordelen op het gebied van prestaties, omdat statische bestanden sneller kunnen worden geladen dan dynamische content die op de server moet worden opgehaald. 
 • Jamstack kan helpen om de beveiliging van een website te verbeteren, omdat er geen servercomponenten zijn die kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallen
 • Jamstack helpt ook om de ontwikkeling van websites te vereenvoudigen, omdat het gebruik van pre-rendering en serverless functions betekent dat er minder code op de server hoeft te worden geschreven. Dit kan leiden tot snellere ontwikkeltijden en lagere ontwikkelingskosten.
 • Jamstack kan ook handig zijn voor het hosten van websites, omdat statische bestanden gemakkelijk op veel verschillende hostingplatforms kunnen worden gehost. Dit betekent dat je de flexibiliteit hebt om de hostingprovider te kiezen die het beste bij je behoeften past, in plaats van te worden beperkt door de technologieën die door een bepaalde provider worden ondersteund.

Van Javascript naar CSS

CSS (Cascading Style Sheets) en JavaScript zijn twee verschillende technologieën die beide hun eigen specifieke doelen hebben en complementair aan elkaar zijn. CSS is bedoeld voor het opmaken en stylen van webpagina's, terwijl JavaScript bedoeld is voor het toevoegen van interactiviteit en dynamiek aan webpagina's.

Hoewel CSS steeds meer mogelijkheden krijgt en steeds krachtiger wordt, zal het waarschijnlijk nooit Javascript overbodig maken. Dit komt omdat CSS en JavaScript verschillende rollen hebben en ze beide nodig zijn om moderne webapplicaties te maken. Bovendien kan CSS sommige dingen niet doen die met JavaScript wel mogelijk zijn, zoals het uitvoeren van berekeningen en het manipuleren van de DOM (Document Object Model).

In plaats van CSS en JavaScript te zien als concurrenten, is het beter om ze te zien als twee verschillende gereedschappen in de gereedschapskist van de webontwikkelaar. Ze werken samen om webapplicaties te creëren die er goed uitzien en die interactief en dynamisch zijn.

Serverless computing

Bij serverless computing maakt en implementeert de gebruiker zijn code bij de cloudprovider, die vervolgens de code uitvoert als reactie op een specifieke trigger, zoals een HTTP-verzoek of een gebeurtenis in een gegevensstroom. De cloudprovider wijst automatisch de benodigde resources toe en schaalt deze naar behoefte omhoog of omlaag om de werklast aan te kunnen.

Voordelen van serverless computing

 • Lagere kosten: Omdat de gebruiker alleen betaalt voor de daadwerkelijke uitvoering van zijn code, kan serverloos computergebruik kosteneffectiever zijn dan het draaien van applicaties op een traditionele server of virtuele machine.
 • Schaalbaarheid: Serverless computing stelt applicaties in staat om automatisch omhoog of omlaag te schalen als reactie op veranderingen in de vraag, wat de gebruiker geld kan besparen en de prestaties kan verbeteren.
 • Eenvoud: serverloos computergebruik elimineert de noodzaak voor de gebruiker om de onderliggende infrastructuur te beheren, wat het proces van het implementeren en uitvoeren van applicaties vereenvoudigt.

Nadelen van serverless computing

 • ‘Cold start’ issues: Wanneer een serverless functie voor het eerst wordt geactiveerd, ook wel een 'cold start' genoemd, kan dit van invloed zijn op de prestaties van de applicatie. 
 • Beperkte controle: Omdat de gebruiker geen directe controle heeft over de onderliggende infrastructuur, kunnen ze beperkt zijn in termen van de soorten applicaties die ze kunnen uitvoeren en de configuraties die ze kunnen gebruiken.

Het is onwaarschijnlijk dat serverless computing traditionele cloud computing of virtual private servers (VPS) volledig zal vervangen. Hoewel serverloos computergebruik een handig model is voor bepaalde typen toepassingen en werklasten, is het mogelijk niet geschikt voor jouw organisatie.

De digitale groei is niet te stoppen

Zo, nu weet je alles over Voice Search, de opkomst van AI aangedreven interacties, Matter, JamStack, CSS die Javascript overbodig gaat maken en serverless computing. Een ding is zeker: De digitale groei is niet te stoppen. Bedrijven zien dit ook en zetten dus volop in om digitaal te blijven groeien en op deze manier hun concurrentiepositie te verstevigen.

Blijf niet achter! Neem vrijblijvend contact met ons op en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen. Of check onze trendblogs door onze marketeers en designers.

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?