Het einde van Drupal 7 én 8 is in zicht: wat nu?

Development

Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

In november 2021 wordt de ondersteuning voor Drupal 7 en 8 beëindigd. Deze systemen worden dan niet meer voorzien van (beveiligings)updates. Bijzonder, want Drupal 9 is nu nog niet beschikbaar. Dus maak je gebruik van Drupal 7? Dan gaan er wat veranderingen aankomen. Heb je Drupal 8? Dan ben je eigenlijk al goed voorbereid. In deze blog geven we je alle informatie over de “end-of-life” en hoe jij hiermee om moet gaan.

Dat de digitale wereld snel gaat, hoeven we jou niet te vertellen. Maar dat dit ook grote invloed op softwaresystemen heeft, wist je misschien nog niet. Software heeft namelijk een beperkte levensduur. Op een gegeven moment wordt het niet meer verkocht en geüpdatet. Dit noemen we de end-of-life datum.

Wanneer stoppen de updates voor Drupal 7 en 8?

De end-of-life datum van Drupal 7 en 8 is bekendgemaakt: beide worden vanaf november 2021 niet langer ondersteunt. Lijkt ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. Zo wordt Drupal 9 al in juni 2020 verwacht. 

Maar het is geen reden tot paniek. Na de end-of-life datum stopt een Drupal 7-website namelijk niet met werken, hij wordt alleen niet meer geüpdatet. Dit heeft wel risico’s als gevolg: veiligheidslekken die niet worden opgelost of bugs die niet verholpen worden. 

Je Drupal 7- of Drupal 8-website werkt de komende tijd dus nog helemaal zoals hij hoort. Maar wij raden aan de gevaren voor te zijn en het liefst ruim vóór november 2021 de overstap te maken. 

Daar zit wel een klein addertje onder het gras. Normaal gesproken wordt een end-of-life datum pas bekend gemaakt als de nieuwe software er al is. Dat is in dit geval niet zo, want Drupal 9 laat nog even op zich wachten. Volgens de blog van Dries Buytaert, grondlegger van Drupal, wordt Drupal 9 waarschijnlijk op 3 juni 2020 uitgerold. 

Waarom stopt Drupal 7?

In november 2021 is Drupal 7 al ruim 10 jaar oud. Deze versie zag het daglicht in 2011 - het jaar dat de iPad 2 op de markt kwam en Koningin Beatrix nog comfortabel in haar troon zat. Hoewel Drupal 7 state-of-the-art was toen het uitkwam, is er in tien jaar tijd heel veel veranderd. 

Dat wisten de makers van Drupal ook. Daarom brachten ze in 2015 Drupal 8 uit, een versie met een compleet andere architectuur en krachtige nieuwe features. Met de komst van Drupal 8, was Drupal 7 eigenlijk al lang overbodig. Toch blijft de Drupal 7 software populair. Hoewel het gebruik van Drupal 8 toeneemt, blijft Drupal 7 de meest gebruikte Drupal software, zoals deze grafiek uit oktober 2019 laat zien:

weekly project usage drupal
(Bron: Drupal) 

De end-of-life van Drupal 7 zal dus een behoorlijke impact hebben op Drupal sites, maar het stoppen van de updates rondom deze software is eigenlijk logisch. Drupal 7 mag met welverdiend pensioen, aangezien het niet langer de behoeften tegemoet komt van gebruikers die een meer krachtige software nodig hebben. 

En waarom stopt Drupal 8?

Oke, als Drupal 8 zo krachtig en compleet is, waarom stopt die dan gelijktijdig met 7? Het antwoord is dat Drupal 9 niet zoveel zal verschillen van Drupal 8. 9 bouwt verder op 8, dus de overgang naar Drupal 9 zal voor Drupal 8 websites een zachte en makkelijke upgrade zijn. 

De reden dat Drupal 8 niet verder doorontwikkeld wordt, ligt eraan dat Drupal ook afhankelijk is van derde partijen en ze tijdig moeten syncen met die partijen, zoals Symfony. Een technisch verhaal, dat je kunt lezen in de blog van de oprichter van Drupal. Praktisch betekent het dit:

Drupal 9 zorgt ervoor dat Drupal zo veilig, modern en makkelijk te onderhouden blijft als mogelijk is. 
 

drupal 9

Dus, welke Drupal heb ik nou nodig?

Heb je Drupal 8? Dan kun je ontspannen. Je site verhuizen van Drupal 8 naar 9 zal een makkelijke overstap zijn. De eerste versie van Drupal 9 is zeer vergelijkbaar aan de laatste versie van Drupal 8 die uit zal komen. Dat komt dus door de reden die we hierboven al aangeven. Het hoofddoel van Drupal 9.0.0 is om oude code te verwijderen uit Drupal 8 en de afhankelijkheid van derde partijen te updaten. Zo lang je Drupal 8 website up to date is, ben je goed voorbereid op Drupal 9. 

Dit is helaas niet het geval bij Drupal 7. Draait je website nog op Drupal 7, dan wordt de overstap een stuk groter. Drupalversies 7 en 8 verschillen dusdanig van elkaar dat een simpele upgrade niet mogelijk is. Je moet een nieuwe website opzetten. Daarbij kun je bepaalde onderdelen wel migreren van Drupal 7 naar 8, maar in principe heb je een hele nieuwe website nodig.  

Wat moet ik doen als ik een Drupal 7-website heb?

Draait je website nog op Drupal 7? Dan is het binnen nu en 2021 zeker tijd voor een nieuwe website. Hoe je dat aanpakt, kan op twee manieren:

1. Op Drupal 7 blijven tot de end-of-life datum

Je kunt ervoor kiezen om je website op Drupal 7 te laten, zo lang je de Drupal-installatie blijft updaten. Zo gauw Drupal 9 uitkomt, heb je nog (ruim) een jaar om van Drupal 7 direct over te stappen op Drupal 9.

Kies je voor deze optie, dan raden we je aan ruim om tijd te beginnen, dus zo gauw Drupal 9 beschikbaar is. Dit omdat je Drupal 7-website geheel opnieuw opgebouwd moet worden om binnen de Drupal 9 software te passen. En bij een nieuwe website heb je tijd nodig om na te denken over webdesign, navigatie of nieuwe functionaliteiten die dankzij de migratie mogelijk worden. 

2. Overstappen naar Drupal 8

Met een end-of-life datum die gelijk is aan Drupal 7, lijkt het misschien een beetje gek om nu nog over te stappen naar Drupal 8. Toch is dat echt niet zo. Een nieuwe website in Drupal 8 zorgt ervoor dat de website meegaat in de laatste ontwikkelingen en klaar is voor de toekomst. Deze wordt immers nog steeds ontwikkeld en zal naadloos aansluiten op Drupal 9. 

Omdat Drupal 7 niet meer verder ontwikkeld zal worden kunnen er beveiligingsproblemen ontstaan en zal de site niet meer verder groeien. In de technologie is stilstand een achteruitgang.

Welke optie je ook kiest, bij Exitable staan we graag voor je klaar om je te helpen. Als digital agency in Limburg ondersteunen we je graag met alle aspecten van je nieuwe site: van design tot content en alle aspecten van je nieuwe Drupal omgeving. Exitable is ondertussen al 11 jaar een begrip in Zuid-Nederland als het gaat om digitale oplossingen. En we werken al die 11 jaar met Drupal. Je hebt je Drupal partner in Limburg hierbij dus gevonden. :) 

Wanneer moet ik overstappen van Drupal versie?

Met een Drupal 7 website kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Nu al migreren naar Drupal 8 brengt een aantal voordelen met zich mee. 

Allereerst is Drupal 8 een stabielere, betrouwbaardere en krachtigere versie dan Drupal 7, waardoor je website tot november 2021 ook beter blijft. Bij Exitable bouwen we niet voor niets alle nieuwe websites al sinds midden 2016 in Drupal 8.

Drupal 8 wordt daarnaast nog steeds geüpdatet, terwijl Drupal 7 nu al niet meer doorontwikkeld wordt. Daardoor wordt Drupal 7 steeds kwetsbaarder. 

Een migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 of 9 is geen eenvoudige klus, omdat de architectuur van Drupal 8, vergeleken met Drupal 7, vrijwel volledig is gewijzigd. Daarentegen zal een upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 een hele kleine overstap zijn. Daarom kun je beter zo vroeg mogelijk beginnen. Meer tijd om te zorgen dat jouw nieuwe website voldoet aan al je eisen en verwachtingen, zonder tegen die deadline aan te hikken.

Met een Drupal 8 website hoef je de komende tijd niets te doen, behalve zorgen dat je website up-to-date blijft. Dan ben je al zo goed voorbereid voor Drupal 9 als je kunt zijn. 

Bereid je op tijd voor! 

Bij Exitable helpen we je graag met de migratie naar Drupal 9. Met ons full-service team zorgen we dat jouw nieuwe website alle vinkjes aantikt. Technisch, maar ook gericht op de gebruiker. Met al 11 jaar Drupal kennis in onze broekzak, bieden wij alle kennis die jouw nieuwe of vernieuwde website maximaal laat presteren. Deel je website met ons en we maken graag vrijblijvend een afspraak om jouw mogelijkheden te bespreken! 

Help mij met de overstap naar Drupal 9

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?