4x waarom Drupal CMS wint - versus Wordpress en Joomla!

Maikel Janssen

Team Lead

Maikel Janssen

Team Lead

Iedereen kent Wordpress. Het is – veruit! – het grootste Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Maar is het ook het beste? Als developer ken je namelijk vast ook Joomla! en Drupal. Beide ontzettend goede systemen. Maar welk CMS wint, van die 3 grootste? Als wij het mogen zeggen: Drupal. Om 4 redenen.

We maken ze nog met regelmaat, en zonder twijfel zijn ze ideaal voor sommige plannen van klanten, maar statische websites zijn tegenwoordig eerder een uitzondering dan een regel. Je maakt geen site meer om gewoon wat info op te zetten en er verder niet meer naar om te kijken.

Bijna elke site of applicatie is tegenwoordig in een “levend wezen”:

 • Een site moet flexibel zijn - om in de loop der tijd dingen te verbeteren en updaten.
 • Een site moet in beweging zijn - met telkens nieuwe content, om pagina’s te verfrissen of de bezoeker nieuws of inhoudelijke artikelen (zoals deze) te leveren.
 • Een site moet beheerbaar zijn - omdat de eindgebruiker er uiteindelijk regelmatig mee aan de slag is, als het goed is, om al die nieuwe content en frisse info in te vullen en live te zetten.

Dus is er het Content Management Systeem (CMS). Het systeem voor elke site die in beweging is. Praktisch elke site:

cms

CMS is kroonprins, koning, keizer

Het is niets nieuws, natuurlijk - dat CMS. Het bestaat al bijna 20 jaar. Maar het wordt sinds z’n bestaan elk jaar belangrijker, en krijgt een steeds groter aandeel in het geheel van sites wereldwijd. Statische sites verdwijnen, CMS sites zijn in opmars - en blijven dat nog wel even doen. Content - de drijfveer voor elk CMS - is namelijk van veelbelovende kroonprins naar koning gegaan, en langzaamaan zal hij keizer gekroond worden.

Het Wordpress CMS alleen al, is goed voor bijna 30% van alle websites ter wereld. De andere tientallen Content Management Systemen niet eens meegerekend. Iets meer dan de helft (53%) van alle sites loopt tegenwoordig op zo’n systeem, en dat zal alleen maar toenemen.

En dit is het beste CMS

Dus is het de moeite waard om te kijken welk CMS dan het beste van allemaal is, als we het zoveel (en steeds meer gaan) gebruiken. Om dat te doen kijken we naar de grootste 3 – in volgorde van groot naar minder groot:

 1. Wordpress (58% van alle CMS-en loopt hierop)
 2. Joomla! (7% CMS-aandeel)
 3. en Drupal (4,7% aandeel)

En de grootste is de beste dan, toch?

Niet helemaal. Want Wordpress mag dan de allergrootste van allemaal zijn, het is niet het allerbeste van allemaal. Dat is - spoiler alert - de op 2 na grootste: Drupal.

Of nee, wacht - dat is onzin.

Dat CMS sites steeds meer terrein winnen niet. Dat is helemaal feitelijk correct. Niet te weerleggen. Maar dat over Drupal als beste CMS, daar moeten we meteen even op terugkomen.

Er is namelijk geen “winnaar CMS”.

Ze zijn, werkelijk waar, allemaal goed. De 3 bovenstaand genoemde sowieso.

 • Ze voldoen alle 3 aan “code standards” - wat betekent dat ze alleen goed werken op ‘schone code’.
 • Ze zijn alle 3 geschreven in PHP en MySQL - puike programmeertalen, waar wij in elk geval fan van zijn.   
 • Ze werken alle 3 “open source” - wat betekent dat er een enorme community van developers achter schuilgaat die kwaliteit en actualiteit gegarandeerd hooghoudt.
 • Ze bestaan alle 3 uit een enorm arena aan extra opties in templates, frameworks, modules en plugins - wat betekent dat je een site helemaal naar jouw zin kan maken.

Dus wat is er dan mis met Joomla! en Wordpress ten opzichte van Drupal? Niks. Ze werken perfect.

Maar - natuurlijk is er een “maar” - tóch zien wij Drupal als de beste van de 3. Als we moeten kiezen. En wij hebben gekozen. 10 jaar geleden al, en sindsdien zijn wij niet meer weg te slaan bij Drupal. Omdat er toch echt een paar punten zijn waar ze uitblinken. Niet geheel onbelangrijke punten - zeker voor hoge traffic sites en voor ons developers - zoals veiligheid en customizability.

Waarom de ‘kleinste’ tóch de beste is

Oké, een underdog mag Drupal niet genoemd worden. Het is het op 2 na grootste CMS in de wereld, met een aandeel van bijna 5% van alle CMS sites, goed voor meer dan een miljoen websites op dit moment in de lucht. Waaronder door onszelf gebouwde sites als Koenen en Co, Gymna, Wonen in Maasgouw, Vasco, Eindhoven Sport en Boels Party.

drupal

Zeker geen “kleine” dus - het Drupal CMS - maar wel de kleinste van de 3 grootste die we hier bespreken: Wordpress, Joomla! en Drupal. En de beste keuze van de 3 dus.

Maar wat maakt Drupal het beste CMS van allemaal, volgens ons?

- O, en volgens het 2017 CMS providers onderzoek van de IT-analisten bij Forrester:

“Terwijl statische sites uitsterven, dicteren functionaliteiten om dynamische content over verschillende digitale platformen te beheren, publiceren en optimaliseren welke voorzieners (daarvan, red.) het meeste waarde hebben.”

Één van die meest waardevolle providers is, volgens hun rapport: Acquia, de organisatie achter Drupal.

Goed. Door naar: wat maakt Drupal het beste CMS van allemaal, volgens ons? - 4 dingen.

1. Drupal is het best te customizen

Kijk, Wordpress en Joomla! zijn zoals gezegd prima. Prima als je een vrij rechttoe-rechtaan online platform wil maken, simpel en snel.

Heeft een klant complexere of grotere wensen, dan komt het toch al vrij gauw aan op het op maat (door)ontwikkelen van de bestaande basis - en eventueel van modules en plugins. En dat kan in Drupal, veel beter dan in Joomla! of Wordpress.

Drupal staat bekend als het meer complexe systeem, dat niet iedere Jopie op de hoek in elkaar kan knutselen - zoals bij Wordpress het geval is - maar echt bedoeld is voor developers. En developers kunnen méér dan Jopie op de hoek. Dus komen klanten met specifieke, complexe of grote wensen naar de pro’s. Dat zouden ze moeten doen, tenminste.

Met Drupal kan namelijk bijna alles, wat voor site of applicatie je ook wil. Mits je er de develop skills voor hebt.

Dat Drupal een bijzonder fanatieke community van meer dan 1 miljoen developers achter zich heeft, helpt ook. Zij verbeteren het CMS dagelijks, voor het aan te vullen, door te ontwikkelen en up to date houden. Bovendien kun je met elke kwestie bij hen terecht, en vind je zo altijd wel een oplossing, omdat er altijd wel iemand van die miljoen mensen je helpt.

2. Drupal is sterker in contentbeheer

Nogal een relevant punt, als we het hebben over Content Management Systemen. En hoewel Wordpress bekendstaat als hét blog-platform is het niet het beste in contentbeheer.

Niet alleen publicaties, maar de content van de complete site beheren, doet je eindgebruiker beter en simpeler in Drupal:

contentbeheer

O, en Joomla!? Die komt niet eens bij Drupal noch Wordpress in de buurt, qua gebruiksvriendelijkheid in contentbeheer. Niet handig als je je klanten autonoom in hun site wil laten werken, na je oplevering. Krijg je gedoe mee, als niet al je klanten erg handig zijn met software.

3. Drupal is leider in veiligheid

Niet dat Joomla! of Wordpress onveilige systemen zijn. Als je een beetje zorgvuldig omgaat met de security issues, zit je goed.

Maar Drupal mag veruit de leider in stabiliteit en veiligheid genoemd worden. Het staat erom bekend.  

Niet voor niets heeft CERN - huis van de ‘makers’ van het internet itself - hun site in (een basis van) Drupal gebouwd. Hevig gecustomized natuurlijk, omdat het één van de grootste high traffic sites in de ether is, maar het blijft Drupal - met z’n betrouwbaarheid en veiligheid.

Need we say more?

4. Wij zijn er goed in

Zoals gezegd zijn dit de redenen waarom Drupal het beste CMS is, volgens ons. En de belangrijkste reden, in die context, is uiteindelijk toch deze. Want hoe customizable, beheerbaar en veilig Drupal ook is, het belangrijkste voor Drupal om het een goed - nee, het beste - CMS te maken, is hoe goed je ermee kunt werken.

Bijna iedereen kan een Wordpress site maken, en voor Joomla! heb je ook wel wat basic development skills nodig. Maar Drupal, dat is echt puur voor developers. Dat maakt het praktisch uitgesloten voor handige Harry’s en snuggere Jopie’s - zij kunnen terecht bij de andere 2. En dat maakt Drupal een bijna gegarandeerd kwaliteitssysteem, waar alleen de specialisten aan knutselen.

Laten wij dat nou zijn.

Al 10 jaar werkt Exitable met Drupal, en de komende 10 zal het dat blijven doen. We zijn er goed in geworden, en kunnen er tegenwoordig gewoonweg alles mee maken.

Goed dus, voor sites en applicaties die:

 • Volledig te customizen moeten zijn - om complexe oplossingen en functionaliteiten mogelijk te maken voor speciale en grote wensen.
 • Na oplevering werkbaar moeten zijn voor de klant - met een simpele content-beheeromgeving, hoe complex de achterkant ook is.
 • Absoluut veilig en betrouwbaar moeten zijn - hoe high traffic de site ook is.
 • En die gewoon hun eigen beste versie moeten zijn - met de allerbeste oplossingen, gebouwd door gespecialiseerde developers.  

In alle andere gevallen, laat je vooral niet tegenhouden om toch voor Wordpress of Joomla! te kiezen, als dat beter past bij jou of je klant. Misschien omdat je klant niet zo’n complexe  wensen heeft. Dan kan Wordpress inderdaad het beste CMS voor jou zijn. Of omdat je geen Drupal-specialist bent. Dan kan Joomla! juist een betere oplossing zijn.

Eens? Koffie!

Ben je dat wél - Drupal developer and proud - en heb je voornamelijk “ja” knikkend dit artikel doorgelezen? Schroom niet om digitaal of live (inclusief koffie) met ons te connecten.

Ook als je het niet met ons eens bent trouwens, dat maakt het gesprek waarschijnlijk alleen maar interessanter. We zijn heel aardig hoor, en hebben onze eigen Exitable koffie, echt goeie. En we houden er altijd van om weer 1 van onze 1 miljoen community-collega’s te leren kennen!

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?